top of page

Studio Heijne - framtiden har inga storlekar

Updated: Mar 21, 2021

Vi besöker Studio Heijnes showroom och butik en klar och kall morgon i februari. Wendy Heijne, grundare av det hÄllbara modemÀrket bjuder in oss i den fÀrgglada butiken pÄ Kammakargatan i centrala Stockholm. Det blir ett samtal om kvalitet, standardstorlekar och om Wendys vision om en storlekslös och ljus framtid för modebranschen.





Vad Àr studio Heijne?

Studie Heijne Àr ett modemÀrke för kvinnor som vilar pÄ tvÄ grundpelare. Vi har som vision att göra klÀder mer personliga och mer hÄllbara. Det som skiljer oss mest frÄn ett traditionellt modemÀrke Àr att vi producerar pÄ bestÀllning. Hela konceptet bygger pÄ att vi jobbar mot överproduktion. Det gör vi genom att producera endast dÄ nÄgon faktiskt vill ha nÄgonting. Det vi sedan producerar gör vi med hög kvalitet sÄ att kunden kan ha det under lÀngre tid.


Hur gÄr det till nÀr en köper ett plagg hos Studio Heijne?

VĂ„ra kunder investerar lite mer tid i att handla sina klĂ€der Ă€n vad de flesta av oss Ă€r vana vid. Hos oss gör du inga spontanköp. I butiken gĂ„r det att prova alla modeller och du fĂ„r dina mĂ„tt tagna eller sĂ„ handlar du i webbutiken dĂ€r du sjĂ€lv lĂ€gger in dina mĂ„tt. StandardlĂ€ngd för en storlek 38:a Ă€r i Sverige 168 cm. Är du till exempel 175 cm sĂ„ anger du det och lĂ€ngden pĂ„ plagget anpassas dĂ„ efter det. För varje plagg kan du sedan vĂ€lja fĂ€rg, lĂ€ngd och fĂ€rg pĂ„ dekorsömmar.



Vem bÀr Studio Heijne?

Den mogna kvinnan som Àr medveten och intresserad av hÄllbarhet och som letar efter nÄgot unikt. MÄnga har ocksÄ problem med att hitta plagg med bra passform. Vi har mest svenska kunder men skeppar ocksÄ internationellt.


Hur ser sortimentet ut?

I den nya kollektionen Customfit Essentials Ă€r fokuset just basplagg med bra passform. Nytt för den hĂ€r kollektionen Ă€r jeans framtagna i samarbete med Rekotex. De Ă€r sydda i en italiensk denim av sĂ„ kallad ”deadstock”, det vill sĂ€ga redan producerat tyg som blivit över. I kollektionen ingĂ„r Ă€ven kostymbyxor, kavajer och pennkjol i ull och skjortor i bomull, tencel och siden. Det Ă€r ett material som vi gĂ€rna anvĂ€nder eftersom det Ă€r bĂ„de populĂ€rt och lyxigt. Vi Ă€r ocksĂ„ stolta över vĂ„r kjol i Pinatex, ett material som Ă€r gjort av en restprodukt frĂ„n ananasindustrin. Materialet har ett lĂ€derliknande utseende, som veganskt lĂ€der. Det ser nĂ€stan ut som ett fĂ„rat elefantskinn och Ă€r mycket karaktĂ€ristiskt.



BerÀtta om produktionen

Till allra största delen anvÀnder vi naturmaterial och vi vill helst att de ska vara producerade i Europa. Det Àr dÄ enklare att ha koll pÄ vart materialet kommer ifrÄn och att kommunicera med leverantören. Samarbetet med Rekotex Àr ocksÄ ett exempel pÄ hur vi försöker jobba med material som redan Àr producerade. I vÄr webshop kan kunden se precis vad som gör varje plagg hÄllbart. Vi försöker redovisa sÄ mycket som möjligt om plagget Àven om vi inte alltid vet allt. MÀrkningar, vart alla delar av plagget kommer ifrÄn och vilken ateljé som har sytt det Àr information som redovisas. De flesta av vÄra plagg tillverkas i en liten ateljé i Litauen som heter Ateljé Jazz. DÀr arbetar sju skickliga sömmerskor. Vi Äker dit dÄ och dÄ och jobbar tillsammans.


Hur ser du pÄ framtiden för modebranschen?

Jag tror att mÄnga kommer stöpa om sina koncept. Företagen kommer behöva hitta nya sÀtt att tjÀna pengar utan att nödvÀndigtvis behöva producera nytt, till exempel uthyrning, reparation och vintage. LÀngre fram tror jag att vi inte kommer ha nÄgra storlekar och att vi kommer producera mycket mer pÄ bestÀllning. Jag tror ocksÄ att vi kommer kunna förutspÄ mÀnniskors beteende med hjÀlp av big data och pÄ sÄ sÀtt undvika överproduktion. Jag vet att mÄnga av de stora jÀttarna tittar pÄ dessa lösningar redan nu.

Om tio Är tror jag att vi lever i en storleksfri vÀrld. Standardiseringen av storlekar började i samband med industrialiseringen. I framtiden kommer det inte att vara hÄllbart att massproducera pÄ det sÀtt vi gör idag. Jag ser framför mig att om nÄgra Är gÄr en in i en butik, online eller fysisk, dÄ ser man nÄgot som man vill ha som automatiskt blir anpassat till ens mÄtt och kropp och till exempel 3D-printas. Jag tror att vi kommer tÀnka tillbaka pÄ storlekssystemet som nÄgot konstigt, som att man rökte inomhus. Massproduktionen Àr död.


Vad driver dig?

Delvis min personlighet, för jag Àr lite av en rebell! Jag vill att kvinnor ska kÀnna att de fÄr sjÀlvförtroende av mina plagg, att de kan kÀnna sig sÀkra pÄ att de Àr vÀlklÀdda och slipper tÀnka pÄ hur de ser ut. Det Àr dags att modebranschen förÀndras.



Vill du testa mÄttanpassade plagg? Studio Heijne bjuder pÄ 20% rabatt pÄ ett helt köp. Ange koden Slowfashion nÀr du checkar ut i webshopen.


Vill du lÀsa om fler modeföretag som utmanar i modebranschen? intervjuerna med A new Sweden, MASKA och Deadwood Leather.


 

Den hÀr intervjun Àr en del av artikelserien TrÄd fanzine. TrÄd Àr ett fanzine om svenska makers och doers. Samtida modeskapare, konstnÀrer, branschfolk och entreprenörer intervjuas om sitt arbete, sina projekt eller tankar. TrÄd gör nedslag i de strömningar och rörelser som frÀmjar kreativitet, personlig stil och hÄllbarhet. TrÄd började som ett handgjort fanzine och Àr nu en blogg som drivs av Jennie Dahlén. Roger Olsson fotograferar.




58 views0 comments
bottom of page