top of page

Hacka systemet - prenumerera pÄ second hand

Updated: Mar 21, 2021

Vi har trÀffat Mikaela Larsell Ayesa, en av medgrundarna till Hack Your Closet, en uppstickare inom cirkulÀrt mode som överraskar med noga ihopplockade second handplagg utvalda efter din stilprofil. Plaggen behÄller du sÄ lÀnge du vill innan du skickar tillbaks dem. Med sin tjÀnst vill de utmana Àgarskap av klÀder och skapa en gemenskap kring den delade garderoben.



Lisa Gautier och Mikaela Larsell Ayesa (till höger), grundare av Hack Your Closet.


Vem Àr du?

Mitt namn Àr Mikaela, jag Àr 24 Är och medgrundare till Future Closets AB som driver tjÀnsten Hack Your Closet. Jag Àr en examinerad civilingenjör inom Design och Produktframtagning frÄn KTH, med en master i Innovationsledning samt ett examensarbete inom CirkulÀr Ekonomi. En glad arbetsmyra som vill bidra till en mer hÄllbar vÀrld.


BerÀtta om Hack your closet

Hack Your Closet Àr en prenumerationstjÀnst med syfte att minska avfall och slÀng inom klÀdindustrin. Vi rÀddar klÀder frÄn att slÀngas och förlÀnger dess liv genom att öka anvÀndningen av plaggen. Detta gör vi genom att rotera plaggen bland vÄra kunder: För 279 SEK/mÄn fÄr du 4 plagg hemskickade, valda av vÄra stylister utifrÄn kundernas stilprofil. En fÄr anvÀnda plaggen sÄ lÀnge man vill, innan man skickar tillbaka plaggen till oss och vi skickar vidare dem till nÄgon annan.



Varför och hur startade ni Hack Your Closet?

Hack Your Closet startade i min medgrundare Lisas vardagsrum. Idén hade vÀxt fram efter mÄnga Ärs erfarenhet inom modeindustrin och ett stort intresse för second-hand klÀder. Den byggde pÄ att förÀndra modeindustrin till en mer hÄllbar sÄdan och Àndra vÄra konsumtionsvanor. Lisa lanserade en pilot i juni 2019 med ett antal kunder och nÀr hon sÄg att det fanns ett intresse för tjÀnsten sÄ beslutade hon sig för att gÄ vidare med den till 100%. Lisa och jag fick kontakt i juli dÄ hon förklarade idén för mig och efter sommaren hoppade jag pÄ för att tillsammans vÀxa bolaget.


Vilken roll har du i företaget?

NÀr vi började vÀxa företaget efter sommaren 2019 sÄ blev min primÀra roll att sÀtta struktur pÄ och utveckla operationerna som vi gör, samt bygga upp ett flöde som var skalbart. Det var Àven att hitta logistikpartners som vi kunde vÀxa med och som kunde hantera vÄrt unika sÀtt att leverera och returnera paket pÄ. Idag innefattar min roll personalansvar, hÄllbarhet och skalbarhet för vÄra operationer och flöden samt ansvar för allt som sker operativt inom företaget. Jag tar Àven pÄ mig ansvaret som talesperson för vÄrt hÄllbarhetsarbete och ser till sÄ att vi nÄr ut och samarbetar med personer och organisationer som strÀvar Ät samma hÄll.



Vilken Àr er vision?

VÄr vision Àr att förÀndra klÀdindustrin för gott. Vi vill utmana Àgarskap av klÀder och istÀllet se hur vi kan förlÀnga livet pÄ de plagg som redan Àr producerade, tillsammans. Vi vill skapa en kÀnsla av gemenskap dÀr man tycker det Àr kul med mode, att utmana sin stil, dela med sig av stylingtips och dela garderob med andra. Vi ser ett samhÀlle dÀr vi tar vara pÄ klÀdernas vÀrde och dÀr inget plagg brÀnns eller hamnar pÄ en soptipp.


Hur ser er typiska kund ut?

Faktum Àr att vi inte har nÄgon typisk kund. VÄra kunder Àr idag kvinnor i alla Äldrar som Àr bosatta i Sverige. De har alla olika storlekar och stilar en kan tÀnka sig. De flesta av vÄra kunder tycker det Àr viktigt med hÄllbarhet och det finns Àven ett intresse för mode. VÄra kunder gillar att utmana sig sjÀlva, testa nytt och tycker det Àr vÀldigt kul med en överraskning varje mÄnad.


Vad innebÀr hÄllbarhet för dig?

HÄllbarhet för mig innebÀr att aktivt göra val i min vardag som gynnar planeten och oss som lever pÄ den. Att utvecklas pÄ ett hÄllbart sÀtt innebÀr att utvecklas i takt med omvÀrlden, naturen och planetens resurser. Inte snabbare och inte lÄngsammare, vare sig det Àr mÀnniskor, produkter eller tjÀnster som utvecklas.


Hur startade ditt intresse för hÄllbart mode?

Jag har alltid haft ett stort intresse för mode och har anvÀnt klÀder och smycken som ett sÀtt att uttrycka mig. Under tiden som jag lÀste min master pÄ KTH sÄ utvecklades mitt intresse för cirkulÀr ekonomi och hÄllbarhet vÀldigt mycket. Jag insÄg ganska snabbt att klÀdindustrin var en stor bov i sammanhanget, samtidigt som jag inte ville ge upp mitt intresse för klÀder och att stÀndigt uppdatera min garderob. Det finns hÄllbara och roliga sÀtt att göra detta pÄ och det Àr nÄgot jag kÀmpar för att utveckla varje dag med vÄrt Hack Your Closet.


Vad kÀnnetecknar din stil?

Det hĂ€r Ă€r en sĂ„ svĂ„r frĂ„ga. Jag inspireras av sĂ„ mĂ„nga olika stilar och skulle sĂ€ga att jag byter stil varje dag. Men nĂ„gonting jag alltid hĂ„ller mig till Ă€r en stil som Ă€r tidlös, minimalistisk och sofistikerad. Jag gillar att matcha enkla basplagg med smycken, jackor, kavajer och skor. De enda fĂ€rgerna jag har i min garderob Ă€r olika toner av beige, grĂ„, svart och vit samt nĂ„gra plagg i jordnĂ€ra toner av grönt, blĂ„tt och kopparfĂ€rg. DĂ„ kĂ€nns det alltid som att jag kan matcha allt med allt i min garderob. NĂ€r jag flyttade hemifrĂ„n blev den vĂ€ldigt minimalistisk med endast ett fĂ„tal plagg. Jag mĂ„ste erkĂ€nna att jag ofta lĂ„nar plagg frĂ„n Hack Your Closet’s gemensamma garderob för att uppdatera min egen.


Vad inspirerar dig?

Jag inspireras av personer och företag som lyckats Àndra pÄ fasta vanor, tankesÀtt och sÀtt att göra saker pÄ. Personer och företag som helt enkelt revolutionerar industrier, normer och vanor till det bÀttre, till det mer hÄllbara och till det som förenklar vÄr vardag. Det inspirerar mig eftersom det Àr nÄgot jag sjÀlv vill Ästadkomma.


Vad hÀnder framöver för dig och för Hack Your Closet?

Jag letar stÀndigt efter nya talanger till vÄrt team och vill vÀxa det framöver. För mig innebÀr det att utveckla mina ledarskapsförmÄgor och fÄ det dagliga arbetet pÄ företaget att fungera smidigt. Hack Your Closet vill expandera till andra marknader inom en kort framtid och det ska bli vÀldigt spÀnnande att se hur olika lÀnder och kulturer uppfattar denna typ av tjÀnst.



Är du nyfiken pĂ„ andra cirkulĂ€ra modetjĂ€nster? LĂ€s ocksĂ„ gĂ€rna intervjun med Malin och Maria som driver Kind of.

 

Den hÀr intervjun Àr en del av artikelserien TrÄd fanzine. TrÄd Àr ett fanzine om svenska makers och doers. Samtida modeskapare, konstnÀrer, branschfolk och entreprenörer intervjuas om sitt arbete, sina projekt eller tankar. TrÄd gör nedslag i de strömningar och rörelser som frÀmjar kreativitet, personlig stil och hÄllbarhet. TrÄd började som ett handgjort fanzine och Àr nu en blogg som drivs av Jennie Dahlén. Roger Olsson fotograferar.


23 views0 comments
bottom of page