top of page

Kind of - en annan sorts second handupplevelse

Kind of Àr tjÀnsten som varannan vecka presenterar en look som du kan bestÀlla. KlÀderna vÀljs noggrant ut av Malin och Maria i deras favorit-second handbutiker, tvÀttas, packas och levereras i ett snyggt paket. Ett nytt sÀtt att förnya din garderob, utan att belasta klimatet och miljön och med minimal anstrÀngning. En personal shopper-tjÀnst som vi inte sett förut, helt enkelt! Vi stÀllde nÄgra frÄgor till de bÄda passionerade grundarna.




Hej Kind of! Vilka Àr ni?

Bakom Kind of stÄr vi, Maria Lagerman och Malin Jensen.


Maria: Jag har en bakgrund inom hÄllbart mode, nÀrmast som verksamhetschef för Stockholms Stadsmissions Remake. Jag driver idag eget bolag och arbetar som konsult inom hÄllbar affÀrs- och konceptsutveckling och engagerar mig Àven via mitt styrelseuppdrag i föreningen Medveten konsumtion.

Malin: Jag Ă€r inredare och designer i eget bolag sedan 2003 och driver just nu bland annat Återbrukspodden. Jag har ocksĂ„ medverkat som inredare i flertalet TV-produktioner.


Varför startar ni Kind of?

Kind of kommer frÄn en önskan att göra hÄllbart mode mer tillgÀngligt, dÀr fler pÄ ett enkelt sÀtt kan fÄ inspireras och uppleva det fantastiska med second handklÀder. LÄngt frÄn unken loppislukt, rader med osorterade klÀder och med en gemensam handling för en mer hÄllbar vÀrld. En drivkraft Àr ocksÄ att vi sjÀlva Àlskar mode och jakten efter dessa hÄllbara guldkorn!



Vem tror ni kommer anvÀnda sig av Kind of?

Kind of vÀnder sig bÄde till den som har stenkoll pÄ sin egen stil och till de som gÀrna tar hjÀlp, men framför allt till den som inte har tid eller lust att rota runt i second hand-butiker men ÀndÄ vill konsumera mode pÄ ett mer hÄllbart sÀtt. Vi tror att det kommer att vara personer som gÀrna vill vÀrna klimatet men som inte orkar leta i second hand sjÀlva, eller tycker det kÀnns svÄrt att hitta rÀtt.


Vad innebÀr hÄllbart mode för er?

Det finns flera svar pÄ denna frÄga, eftersom det finns flera aspekter att förhÄlla sig till och flera vÀgar att ta nÀr vi vill agera hÄllbart kring vÄra garderober. En del ligger i produktionen av vÄra klÀder, en annan i hur vi konsumerar och hur vi agerar kring de plagg vi vill ha och redan har.


En viktig del av ett hÄllbart mode, som vi vÀljer att fokusera pÄ, handlar om plaggen som med god kvalitet, pÄ olika sÀtt, skall se till att anvÀndas under sÄ lÄng tid det bara Àr möjligt! Plagg som lÄngsiktigt kan stanna hos en person eller cirkulera mellan mÄnga mÀnniskor. Ett mode som vÀrnar om resurserna, vet vilken pÄverkan som krÀvts vid sin produktion och inte skapar nyproduktion i onödan. Med Kind of vill vi ge fler en alternativ vÀg för att agera mer hÄllbart med sin garderob, genom att just ÄteranvÀnda klÀder och dÀrmed bidra till att de fÄr ett lÀngre liv.


Vill vill samtidigt vurma för att vi som modeÀlskare tar hand om och vÄrdar vÄra klÀder, skor och accessoarer. Att vÀrdera arbetet bakom och vad varje plagg har att ge. Att cirkulera och aktivera klÀderna i vÄr kollektiva garderob och att inspireras till hÄllbara sÀtt att förnya sig pÄ!



Hur startade ert intresse för hÄllbart mode?

Malin: Jag bestÀmde mig bara en dag i januari 2019 att nu var det slutshoppat med nya klÀder och sÄ gick jag in i en secondhand butik och bestÀmde att jag inte skulle gÄ ut tomhÀnt. Ut kom jag med ett bar byxor. NÄgra dagar senare gjorde jag det igen. In rota runt tills jag hittade nÄt. DÄ blev det tvÄ tröjor. Efter det blev jag ostoppbar. Laddade ner Tradera och blev HELT FAST. Min garderob (som innan varit mager som tusan, mycket pga att jag inte ville lÀgga sÄ mycket pengar dÀr) vÀxte och vÀxte och vÀxte. NÀr jag vÀl gav mig in i modesvÀngen kom allt bara av sig sjÀlv. Material blev intressanta, passformer, modeller, mÀrke osv osv. Nu Àr jag helt hooked! SjÀlva loppis-letandet har jag dock sysslat med hela livet, men dÄ har det varit prylar, tyger och möbler!

Maria: Det har alltid funnits en kĂ€rlek och lust i att Ă„teranvĂ€nda och se potentialen i plagg jag hittat i second hand eller pĂ„ loppis. Hela livet faktiskt. Men frĂ„n början hade ju detta agerande och engagemang inte rubriken ”hĂ„llbart mode”, utan handlade om kreativitet och loppisĂ„dra. NĂ€r jag vĂ€l förstod att jag kunde kombinera min passion och mitt yrkesliv, sĂ„ befĂ€stes denna personliga önskan om att Ă„teranvĂ€nda och blev ocksĂ„ nĂ„got jag ville vara med att utveckla och forma i min profession. Det har dĂ„ syftat bĂ„de till att vurma för miljön, klimatet och det sociala ansvarstagandet. TĂ€nk att vi kan göra skillnad i samhĂ€llet via vĂ„ra klĂ€der!



Hur tror ni modebranschen ser ut om fem Ă„r?

SvÄr frÄga, men vi hoppas pÄ att det Àr mycket större ÄteranvÀndning inom modebranschen. DÀr stora modeföretag har ett annat tÀnk nÀr det gÀller produktionsvolymer, dÀr de pÄ ett sjÀlvklart sÀtt driver processer för ÄteranvÀndning och redesign, tillsammans med större och mindre aktörer som redan idag har denna kunskap. De digitala alternativen och on demand kommer ha vÀxt frÄn idag. Vi vill se en modebranschen som om fem Är domineras av affÀrsmodeller som tillsammans bygger hela paletten av hÄllbara alternativ. Aktörerna för ÄteranvÀndning av textilier och klÀder behöver bli lika viktiga som de som producerar nya plagg. Vi tror pÄ att textilÄtervinningen blivit möjlig i stor skala och att vi likt andra material lÀmnar in textiler samtidigt som metall- och glasburkar!


Vad kÀnnetecknar era stilar?

Malin: Ha ha! Jag fladdrar fram o tillbaka. Köper fel och sÄ fortfarande för att jag blir kÀr i nÄt som visar sig vara fel för just mig. Jag famlar lite, men börjar (pga mitt massiva shoppande) hitta min stil pÄ ett helt annat sÀtt Àn jag gjort tidigare. SÄ nu skulle jag vÀl kalla den modern (alltsÄ inte alls vintage-stil) och ganska basic. Jag gillar raka rena linjer och assymetri!

Maria: Jag har en garderob som baseras pÄ jeansen, skjortan och kostymbyxan. Det Àr en enkel fÀrgskala och mycket enfÀrgat sedan 10 Är tillbaka. Min stil har dock förÀndrats under Ären och tidigare Àven varit en fÀrgexplosion av vintage. Nu Àr jag vÀldigt hemma med mina utvalda modeller, material och uttryck, men visst vill jag ocksÄ utmana mig sjÀlv ibland och krÀnger pÄ mig nÄgot frÄn ett klÀdbyte för att testa en ny look!



Vad inspirerar er?

SÄ mycket! Bilder av alla möjliga slag, flöden, mÀnniskor pÄ stan, fÀrger, former och nÄgot som ger en viss feeling! Men för KIND OF sÄ landar det i ett mood, som klÀs i plagg, som blir en look.


Kind of Àr aktuella med sin andra look. Du hittar den hÀr och pÄ Instagram.


Är du nyfiken pĂ„ andra cirkulĂ€ra modetjĂ€nster? LĂ€s ocksĂ„ gĂ€rna intervjun med Michaela som driver Hack your closet.


Bilder: Kind of

 

Den hÀr intervjun Àr en del av artikelserien TrÄd fanzine. TrÄd Àr ett fanzine om svenska makers och doers. Samtida modeskapare, konstnÀrer, branschfolk och entreprenörer intervjuas om sitt arbete, sina projekt eller tankar. TrÄd gör nedslag i de strömningar och rörelser som frÀmjar kreativitet, personlig stil och hÄllbarhet. TrÄd började som ett handgjort fanzine och Àr nu en blogg som drivs av Jennie Dahlén. Roger Olsson fotograferar.

39 views0 comments
bottom of page