top of page
Jennie Dahlén framför en inspirationsvägg

Mitt intresse och engagemang för hållbart mode väcktes under tiden jag jobbade i modebranschen. På den tiden fick vi anställda köpa prover och andra överblivna kläder väldigt billigt eller till och med gratis med jämna mellanrum.

 

En dag när jag återigen kom hem med en kasse kläder öppnade jag garderoben för att lägga in dem. Jag hann bara glänta på dörren. Mot mig rasade en gigantisk hög av fina men oanvända grejer. Jag drunknade i textil och kände att nu får det vara nog. I det ögonblicket startade min långsamma förvandling. Jag och en kompis bestämde oss för att göra något åt skavet som börjat smyga sig på. Vi ordnade ett klädbyte. Och vilket byte det blev. Ingen hade direkt gjort detta förut och vi visste inte hur många som skulle komma, men vi hade bunkrat upp med 100 galgar. På premiären kom 400 personer. Vi var överväldigade. Det var inte bara vi som kände behovet av att rensa ur våra garderober. Under fyra år ordnade vi 15 byten och över 40 000 plagg bytte ägare. 

Idag ser min garderob helt annorlunda ut. Min vision är att alla ska värdera sina kläder högre, sänka sitt konsumtionstempo och vårda och laga det som redan finns.

 

Jag jobbar med hållbart mode. Vad betyder då det? Ja, för min del handlar det bland annat om att lära ut att vårda och laga kläder och att föreläsa om konsekvenserna av vår modekonsumtion. Jag har en digital kurs som heter Kom igång och laga och håller workshops i min ateljé i Gamla Enskede, strax söder om Stockholm där jag bor. Jag blir även bokad på workshops och föreläsningar runt om i Sverige och har skrivit två böcker. Jag arbetar också med konceptutveckling och projektledning inom hållbarhet på konsultbasis. 

I min värld ska kläder hålla länge och kännas bra att ta på sig. Det betyder att varje plagg som landar i min garderob ska vara noga utvalt och hålla länge. Mitt jobb är sammanflätat med mitt intresse för mode och jag använder den egna garderoben som lab för att utveckla mitt eget textila skapande.

 

Grafiskt- 122_4x_edited.png
Tygpatch

Mitt ideella engagemang var biljetten in i en helt ny värld. En värld där jag lärde känna andra som jobbade för en mer hållbar modebransch och jag bytte så småningom ut modebranschen mot ideell sektor och hamnade på en förening som heter Medveten Konsumtion. Efter det har jag även jobbat på Stockholms stadsmission som miljöansvarig och som verksamhetsledare för deras hållbara modemärke Remake.

Jag är utbildad i såväl mönsterkonstruktion, modedesign och vävning som i marknadskommunikation. Mina färdigheter täcker projektledning samt strategi och marknadsföring. Jag har tio års erfarenhet från inköp och försäljning inom modebranschen i kombination med projektledning och kommunikationserfarenhet från ideell sektor. 

BÖCKER

Böckerna Slow fashion och Klä barnen
bottom of page