STOPPA STRUMPOR OCH UNDERSTÄLL
Raggsockar, slitna armbågar, hål i vantar och ullunderställ – allt går att stoppa! Att stoppa går ut på att väva ett nytt ”tyg” ovanpå det gamla. Snyggast blir det om du matchar det nya garnet med tjocklek och kvalitet på garnet i plagget. Ull med ull eller bomull med bomull! Allt du behöver är stoppgarn och en lite större nål. Du kan skapa fina rutmönster genom att variera färgen på stoppgarnet! På vår Instagram kan du se en video. Här har du instruktionen:
Du behöver:
Stoppnål
Stoppgarn
Sax
Eventuellt en stoppsvamp
Gör så här:
Trä plagget över en stoppsvamp om du har. Du kan även använda undersidan av ett glas eller en träslev för att spänna ut tyget och ha något som hindrar nålen att sy igenom underliggande tyg. Stick ner nålen från framsidan ett par centimeter nedanför hålet. Stick upp den igen där du vill att din stoppning ska börja. Tänk på att stoppningen bör täcka hålet och minst en halv centimeter utanför så att det inte riskerar att gå upp igen. Lämna cirka 15 centimeter garn (för att kunna fästa på slutet).
Nu ska du göra en ”varp” på vävspråk. Det är ett litet galler som du sedan ska väva i. Stick ner nålen en bit ovanför hålet. Stick upp nålen igen till vänster om där du stack ner den, ungefär lika långt ifrån som garnet du använder är tjockt. Gå ner och gör samma sak under hålet. Se till att tråden är spänd, men inte så mycket att hålet dras ihop. Fortsätt tills du fått en fyrkant.
Nu ska du börja väva. Börja i ena hörnet och väv med nålen varannan under och varannan över trådarna i varpen. Sy ett stygn genom tyget i sidan av lagningen och väv nästa varv tvärt emot det första. Fortsätt tills du har en väv över hela hålet. Om tråden inte räcker hela vägen, lämna cirka 15 centimeter hängandes och börja om från början med en ny tråd. På slutet, dra igenom alla lösa trådar till baksidan och fäst dem. Variera utseendet på väven genom att använda flera färger i varp och inslag eller gå över och under fler antal trådar.
Om du har en yta som behöver stärkas även runt om är det bra att börja en bit från hålet och sy förstygn, alltså upp och ner i varje maska, fram till själva hålet och där börja själva stoppningen.
Det här är ett inlägg som jag skapat åt Ohlssons tyger och går också att läsa på deras blogg. Stoppgarnet jag använder i filmen finns att köpa hos här.