top of page
Skärmavbild 2022-03-16 kl. 11.24.04.png

SASHIKO - EN NYBÖRJARGUIDE

Skjorta lagad med den japanska broderitekniken sashiko

Sashiko är ett japanskt ord för en broderiteknik som används för att laga och förstärka ett eller flera lager tyg. Man syr förstygn i olika mönster. Det kan också vara namnet på själva textilien. Sashiko kommer från det japanska ordet sasu som betyder genomborra (pierce). Enligt traditionen används vit bomullstråd på blått hampatyg. Det är inte specifikt för Japan att sy med förstygn men under 1700-talet kom en förordning som förbjöd bönder och fiskare att bära kläder av bomull eller i starka färger. De fick inte heller brodera sina kläder med stygn större än ett riskorn. Dessa regler har format det vi idag kallar sashiko. På den här tiden förekom det inga kläder av ull i Japan, så det var hampakläder man främst använde. Hampa värmde dock sämre än bomull (och ull) och i norra Japan, där det var kallt började man därför brodera tygerna med bomullstråd. På så vis blev kläderna både mer slitstarka och värmande.

 

Den vita tråden på det indigofärgade tyget ger sashiko dess distinkta look men testa gärna att brodera på plagg i andra färger med färgglatt garn. Det är superenkelt och blir hur snyggt som helst!

 

Det här behöver du:

1 tyglapp

1 bit tråd

1 synål

 

Gör så här:

Nåla eller tråckla fast tygbiten på ovan- eller undersidan av ditt plagg. Trä nålen med en bit tråd som är ungefär lika lång som din underarm. Nu är det bara att sätta igång och sy med små fina stygn fram och tillbaks över ytan. Stygnen ska vara som små riskorn efter varandra och lite längre än mellanrummen mellan dem. Om det inte blir helt rakt och jämt så gör det ingenting, det är bara ”wabi sabi” som man säger i Japan. Där ser man skönheten i imperfektionen. När tråden börjar ta slut fäster du genom att vända och sy tillbaks ett par stygn!

 

Lycka till!

 

PS. Vill du komma igång och laga kläder på riktigt? I mitt kalendarium hittar du aktuella kurser och workshops. 

bottom of page