top of page

Sashiko – en nybörjarguide



Sashiko Àr ett japanskt ord för en broderiteknik som anvÀnds för att laga och förstÀrka ett eller flera lager tyg. Man syr förstygn i olika mönster. Det kan ocksÄ vara namnet pÄ sjÀlva textilien. Sashiko kommer frÄn det japanska ordet sasu som betyder genomborra (pierce). Enligt traditionen anvÀnds vit bomullstrÄd pÄ blÄtt hampatyg. Det Àr inte specifikt för Japan att sy med förstygn men under 1700-talet kom en förordning som förbjöd bönder och fiskare att bÀra klÀder av bomull eller i starka fÀrger. De fick inte heller brodera sina klÀder med stygn större Àn ett riskorn. Dessa regler har format det vi idag kallar sashiko. PÄ den hÀr tiden förekom det inga klÀder av ull i Japan, sÄ det var hampaklÀder man frÀmst anvÀnde. Hampa vÀrmde dock sÀmre Àn bomull (och ull) och i norra Japan, dÀr det var kallt började man dÀrför brodera tygerna med bomullstrÄd. PÄ sÄ vis blev klÀderna bÄde mer slitstarka och vÀrmande.


Den vita trÄden pÄ det indigofÀrgade tyget ger sashiko dess distinkta look men testa gÀrna att brodera pÄ plagg i andra fÀrger med fÀrgglatt garn. Det Àr superenkelt och blir hur snyggt som helst!


Det hÀr behöver du:

1 tyglapp

1 bit trÄd

1 synÄl


Gör sÄ hÀr:

NĂ„la eller trĂ„ckla fast tygbiten pĂ„ ovan- eller undersidan av ditt plagg. TrĂ€ nĂ„len med en bit trĂ„d som Ă€r ungefĂ€r lika lĂ„ng som din underarm. Nu Ă€r det bara att sĂ€tta igĂ„ng och sy med smĂ„ fina stygn fram och tillbaks över ytan. Stygnen ska vara som smĂ„ riskorn efter varandra och lite lĂ€ngre Ă€n mellanrummen mellan dem. Om det inte blir helt rakt och jĂ€mt sĂ„ gör det ingenting, det Ă€r bara ”wabi sabi” som man sĂ€ger i Japan. DĂ€r ser man skönheten i imperfektionen. NĂ€r trĂ„den börjar ta slut fĂ€ster du genom att vĂ€nda och sy tillbaks ett par stygn!


Lycka till!


PS. Vill du komma igÄng och laga klÀder pÄ riktigt? Kolla in min onlinekurs #dagenslagning - Kom igÄng och laga! En kurs dÀr du lÀr dig grunderna och teknikerna och som fÄr dig att skapa rutiner som gör att du verkligen fortsÀtter. DS

1,697 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page