top of page

Kom igÄng och laga klÀder - det hÀr behöver du

Updated: Apr 30, 2021




Att komma igÄng och laga klÀder behöver varken vara svÄrt eller dyrt. Det rÀcker egentligen med en synÄl, garn eller trÄd och en liten sax. Men för att det ska kÀnnas enkelt och roligt kan det vara bra att införskaffa nÄgra anvÀndbara grejer.


Ha gärna en liten sylĂ„da där du samlar dina verktyg och ditt material. Jag tycker att det Ă€r enklast att ha en lĂ„da för verktyg och en (eller flera!) för materialet. Vartefter du har behov av att laga och ändra dina plagg kan du samla pĂ„ dig de grejer du behöver.


NĂ„gra grundregler

AnvĂ€nd en trĂ„d eller ett garn som Ă€r sĂ„ likt trĂ„den i plagget som möjligt i kvalitet och tjocklek. Även lappar ska vara i samma kvalitet som plagget du lagar för att de ska uppföra sig sĂ„ likt som möjligt i tvĂ€tten. Det gĂ„r naturligtvis att göra undantag, till exempel gĂ„r det alldeles utmĂ€rkt att förstĂ€rka tunnslitna jeansrumpor med ett strumpskaft eller lappa en stickad tröja med ett vĂ€vt tyg. Om du inte vill att trĂ„den ska synas sĂ„ anvĂ€nder du en trĂ„d i samma fĂ€rg eller nĂ„got mörkare eller grĂ„are i tonen sĂ„ smĂ€lter den bĂ€ttre in.




Var hittar jag bra verktyg och material?

  • Om du vill köpa nytt sĂ„ hittar du oftast allt du behöver i tyg-, eller hobbybutiken. MĂ„nga av dem har webbutiker.

  • HĂ„ll utkik pĂ„ loppis efter knappar, lappar och garn/trĂ„d. Det gĂ„r ofta att hitta fina verktyg ocksĂ„. Tex gamla stoppsvampar, sybĂ„gar och fingerborgar.

  • Spara trasiga och uttjĂ€nta plagg som du kan anvĂ€nda till lappar.

  • Om du inte har nĂ„gra gamla klĂ€der eller andra textilier att klippa lappar av Ă€r ocksĂ„ second hand en guldgruva!

  • Spara alla extraknappar som brukar sitta fastsydda i/följa med plagg.

  • FrĂ„ga Ă€ldre vĂ€nner eller slĂ€ktingar om de har verktyg eller material liggandes som inte anvĂ€nds.


PS. Vill du komma igÄng och laga klÀder pÄ riktigt? Kolla in min onlinekurs #dagenslagning - Kom igÄng och laga! En kurs dÀr du lÀr dig grunderna och teknikerna och som fÄr dig att skapa rutiner som gör att du verkligen fortsÀtter. DS




398 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page