top of page
Skärmavbild 2022-03-16 kl. 11.24.04.png

KOM IGÅNG OCH LAGA - ALLT DU BEHÖVER VETA

Jennie Dahlén och Johanna Leymann syr

Att komma igång och laga kläder behöver varken vara svårt eller dyrt. Det räcker egentligen med en synål, garn eller tråd och en liten sax. Men för att det ska kännas enkelt och roligt kan det vara bra att införskaffa några användbara grejer.

 

Ha gärna en liten sylåda där du samlar dina verktyg och ditt material. Jag tycker att det är enklast att ha en låda för verktyg och en (eller flera!) för materialet. Vartefter du har behov av att laga och ändra dina plagg kan du samla på dig de grejer du behöver.

 

Några grundregler

Använd en tråd eller ett garn som är så likt tråden i plagget som möjligt i kvalitet och tjocklek. Även lappar ska vara i samma kvalitet som plagget du lagar för att de ska uppföra sig så likt som möjligt i tvätten. Det går naturligtvis att göra undantag, till exempel går det alldeles utmärkt att förstärka tunnslitna jeansrumpor med ett strumpskaft eller lappa en stickad tröja med ett vävt tyg. Om du inte vill att tråden ska synas så använder du en tråd i samma färg eller något mörkare eller gråare i tonen så smälter den bättre in.

Var hittar jag bra verktyg och material?

  • Om du vill köpa nytt så hittar du oftast allt du behöver i tyg-, eller hobbybutiken. Många av dem har webbutiker.

  • Håll utkik på loppis efter knappar, lappar och garn/tråd. Det går ofta att hitta fina verktyg också. Tex gamla stoppsvampar, sybågar och fingerborgar.

  • Spara trasiga och uttjänta plagg som du kan använda till lappar.

  • Om du inte har några gamla kläder eller andra textilier att klippa lappar av är också second hand en guldgruva!

  • Spara alla extraknappar som brukar sitta fastsydda i/följa med plagg.

  • Fråga äldre vänner eller släktingar om de har verktyg eller material liggandes som inte används.

 

Nu vet du vad du behöver och några grundregler. Här hittar du Sex knep för att verkligen komma igång och laga. I mitt kalendarium hittar du också aktuella workshops och kurser.

bottom of page