top of page
Skärmavbild 2022-03-16 kl. 11.24.04.png

SEX KNEP FÖR ATT KOMMA IGÅNG OCH LAGA

Händer som syr i en knapp

Vill du komma igång och laga men vet inte var du ska börja? Här kommer sex tips för att rivstarta din nya lagningsvana.

 

Äg mindre - rensa i röran

Börja med att göra en rejäl garderobsrensning och sortera ut plagg som du inte använt på länge. Se till att varje nytt plagg som flyttar in hos dig är ett plagg som du verkligen vill ha och kommer använda mycket. Genom att få koll på vad som hänger i din garderob märker du också lättare när något är trasigt. Dessutom blir det lite mer akut att laga ett par byxor om du känner att du inte har några andra att ta på dig i morgon när du ska gå till jobbet.

 

Samla alla trasiga plagg på ett ställe

När du rensat ut alla plagg du inte längre vill ha så är det dags att sortera ut de plagg som behöver lagas. Låt dem inte ligga kvar längst in i garderoben och samla damm och dåligt samvete. Ta fram dem i ljuset, syna dem och lägg dem på ett särskilt ställe. Varför inte bredvid lådan med dina lagningsgrejer?

 

Samla på dig lagningsmaterial

Ta för vana att spara plagg och andra uttjänta textiler som du inte kan sälja eller skänka bort. Du kan då använda tyget i dessa plagg till lappar. Förvara ditt lagningsmaterial på samma ställe som dina lagningsgrejer och plaggen som behöver lagas. Extraknappar som följer med nya plagg är också bra att spara. Saknar du lagningsmaterial kan du köpa begagnade kläder på second hand. I vissa butiker kan du till och med köpa textil på lösvikt och göra riktiga fynd.

 

“Börja på låtsas”

Tänk inte att det här är en så stor grej. Det här tipset fick jag av en deltagare på en av mina workshops. Deltagaren brukade lura sig själv genom att tänka att hon bara testade lite och och att det inte var tvunget att bli något av det. Några stygn för att se hur de blev liksom. Och vips så var hon igång och fortsatte ”på riktigt” av bara farten.

 

Koppla lagningen till en befintlig vana

Har du nån ”dötid” om dagarna? Tittar du på TV varje kväll kanske det kan vara ett utmärkt tillfälle att ta fram lagningslådan? Eller åker du kollektivt till jobbet. Ta med din lagning och laga på vägen. Genom att koppla din nya lagningsvana till en redan befintlig är det större chans att det blir gjort.

 

Styr upp en lagnings-AW med några kompisar

Inget är så bra som att göra saker tillsammans! Bestäm tid och plats och gör något trevligt samtidigt som ni lagar tillsammans. Enkelt att komma igång och bra att ha någon att fråga och få tips av. Funkar även digitalt!

 

Nu har du alla förutsättningar att komma igång! Snörp ihop ett litet hål och Sy i en knapp så att det håller är två enkla lagningar att börja med. I mitt kalendarium hittar du också aktuella workshops och kurser.

bottom of page