top of page

Hacka systemet - prenumerera på second hand

Updated: Mar 21, 2021

Vi har träffat Mikaela Larsell Ayesa, en av medgrundarna till Hack Your Closet, en uppstickare inom cirkulärt mode som överraskar med noga ihopplockade second handplagg utvalda efter din stilprofil. Plaggen behåller du så länge du vill innan du skickar tillbaks dem. Med sin tjänst vill de utmana ägarskap av kläder och skapa en gemenskap kring den delade garderoben.Lisa Gautier och Mikaela Larsell Ayesa (till höger), grundare av Hack Your Closet.


Vem är du?

Mitt namn är Mikaela, jag är 24 år och medgrundare till Future Closets AB som driver tjänsten Hack Your Closet. Jag är en examinerad civilingenjör inom Design och Produktframtagning från KTH, med en master i Innovationsledning samt ett examensarbete inom Cirkulär Ekonomi. En glad arbetsmyra som vill bidra till en mer hållbar värld.


Berätta om Hack your closet

Hack Your Closet är en prenumerationstjänst med syfte att minska avfall och släng inom klädindustrin. Vi räddar kläder från att slängas och förlänger dess liv genom att öka användningen av plaggen. Detta gör vi genom att rotera plaggen bland våra kunder: För 279 SEK/mån får du 4 plagg hemskickade, valda av våra stylister utifrån kundernas stilprofil. En får använda plaggen så länge man vill, innan man skickar tillbaka plaggen till oss och vi skickar vidare dem till någon annan.Varför och hur startade ni Hack Your Closet?

Hack Your Closet startade i min medgrundare Lisas vardagsrum. Idén hade växt fram efter många års erfarenhet inom modeindustrin och ett stort intresse för second-hand kläder. Den byggde på att förändra modeindustrin till en mer hållbar sådan och ändra våra konsumtionsvanor. Lisa lanserade en pilot i juni 2019 med ett antal kunder och när hon såg att det fanns ett intresse för tjänsten så beslutade hon sig för att gå vidare med den till 100%. Lisa och jag fick kontakt i juli då hon förklarade idén för mig och efter sommaren hoppade jag på för att tillsammans växa bolaget.


Vilken roll har du i företaget?

När vi började växa företaget efter sommaren 2019 så blev min primära roll att sätta struktur på och utveckla operationerna som vi gör, samt bygga upp ett flöde som var skalbart. Det var även att hitta logistikpartners som vi kunde växa med och som kunde hantera vårt unika sätt att leverera och returnera paket på. Idag innefattar min roll personalansvar, hållbarhet och skalbarhet för våra operationer och flöden samt ansvar för allt som sker operativt inom företaget. Jag tar även på mig ansvaret som talesperson för vårt hållbarhetsarbete och ser till så att vi når ut och samarbetar med personer och organisationer som strävar åt samma håll.Vilken är er vision?

Vår vision är att förändra klädindustrin för gott. Vi vill utmana ägarskap av kläder och istället se hur vi kan förlänga livet på de plagg som redan är producerade, tillsammans. Vi vill skapa en känsla av gemenskap där man tycker det är kul med mode, att utmana sin stil, dela med sig av stylingtips och dela garderob med andra. Vi ser ett samhälle där vi tar vara på klädernas värde och där inget plagg bränns eller hamnar på en soptipp.


Hur ser er typiska kund ut?

Faktum är att vi inte har någon typisk kund. Våra kunder är idag kvinnor i alla åldrar som är bosatta i Sverige. De har alla olika storlekar och stilar en kan tänka sig. De flesta av våra kunder tycker det är viktigt med hållbarhet och det finns även ett intresse för mode. Våra kunder gillar att utmana sig själva, testa nytt och tycker det är väldigt kul med en överraskning varje månad.


Vad innebär hållbarhet för dig?

Hållbarhet för mig innebär att aktivt göra val i min vardag som gynnar planeten och oss som lever på den. Att utvecklas på ett hållbart sätt innebär att utvecklas i takt med omvärlden, naturen och planetens resurser. Inte snabbare och inte långsammare, vare sig det är människor, produkter eller tjänster som utvecklas.


Hur startade ditt intresse för hållbart mode?

Jag har alltid haft ett stort intresse för mode och har använt kläder och smycken som ett sätt att uttrycka mig. Under tiden som jag läste min master på KTH så utvecklades mitt intresse för cirkulär ekonomi och hållbarhet väldigt mycket. Jag insåg ganska snabbt att klädindustrin var en stor bov i sammanhanget, samtidigt som jag inte ville ge upp mitt intresse för kläder och att ständigt uppdatera min garderob. Det finns hållbara och roliga sätt att göra detta på och det är något jag kämpar för att utveckla varje dag med vårt Hack Your Closet.


Vad kännetecknar din stil?

Det här är en så svår fråga. Jag inspireras av så många olika stilar och skulle säga att jag byter stil varje dag. Men någonting jag alltid håller mig till är en stil som är tidlös, minimalistisk och sofistikerad. Jag gillar att matcha enkla basplagg med smycken, jackor, kavajer och skor. De enda färgerna jag har i min garderob är olika toner av beige, grå, svart och vit samt några plagg i jordnära toner av grönt, blått och kopparfärg. Då känns det alltid som att jag kan matcha allt med allt i min garderob. När jag flyttade hemifrån blev den väldigt minimalistisk med endast ett fåtal plagg. Jag måste erkänna att jag ofta lånar plagg från Hack Your Closet’s gemensamma garderob för att uppdatera min egen.


Vad inspirerar dig?

Jag inspireras av personer och företag som lyckats ändra på fasta vanor, tankesätt och sätt att göra saker på. Personer och företag som helt enkelt revolutionerar industrier, normer och vanor till det bättre, till det mer hållbara och till det som förenklar vår vardag. Det inspirerar mig eftersom det är något jag själv vill åstadkomma.


Vad händer framöver för dig och för Hack Your Closet?

Jag letar ständigt efter nya talanger till vårt team och vill växa det framöver. För mig innebär det att utveckla mina ledarskapsförmågor och få det dagliga arbetet på företaget att fungera smidigt. Hack Your Closet vill expandera till andra marknader inom en kort framtid och det ska bli väldigt spännande att se hur olika länder och kulturer uppfattar denna typ av tjänst.Är du nyfiken på andra cirkulära modetjänster? Läs också gärna intervjun med Malin och Maria som driver Kind of.

 

Den här intervjun är en del av artikelserien Tråd fanzine. Tråd är ett fanzine om svenska makers och doers. Samtida modeskapare, konstnärer, branschfolk och entreprenörer intervjuas om sitt arbete, sina projekt eller tankar. Tråd gör nedslag i de strömningar och rörelser som främjar kreativitet, personlig stil och hållbarhet. Tråd började som ett handgjort fanzine och är nu en blogg som drivs av Jennie Dahlén. Roger Olsson fotograferar.


23 views0 comments

Comments


bottom of page